eConsult uitleg

Het eConsult

Het gasthuis gaat digitaal!

Dat betekend dat we in de binnenkort het eConsult willen gaan aanbieden aan onze patienten. Met het eConsult kuntt u op onze website, via een e-mail programma, vragen kunt stellen aan uw Huisarts.

We starten echter klein en beginnen met een proef voor bepaalde instanties om enkele maanden te ervaren hoe het werkt. 

Op onze website zal bekend gemaakt worden wanneer we deze service voor iedereen beschikbaar maken.

 

Erik Jansen, Huisarts


Uitleg over het eConsult

Het internetconsult bij uw huisarts

Op deze pagina wordt u uitgelegd hoe het internetconsult (eConsult) werkt. U kunt hiermee op een veilige manier via internet uw huisarts een vraag stellen.
U start het internetconsult door op de website van de huisartspraktijk te klikken op ‘eConsult’.

Hoe werkt het?

Wie kan vragen stellen via e consult?
De patient zelf met ondersteuning van zijn/haar persoonlijk begeleider. De persoonlijk begeleider, de familie of de teamleider.
Aanmelden
U dient zich de eerste keer (eenmalig) aan te melden. Na het invullen van alle gegevens en het verzenden wordt in de huisartspraktijk gecontroleerd of alle gegevens kloppen en of u reeds bent ingeschreven in de praktijk. Hierna wordt, als alles klopt, uw aanmelding geactiveerd en krijgt u een inlognaam en wachtwoord. Hiermee kunt u gebruik maken van het internetconsult via een beveiligde internetverbinding.
LET OP: zorg er voor, dat anderen niet uw inlognaam en wachtwoord kunnen achterhalen!
Ontvangstbevestiging en berichten
Na het aanmelden, na het stellen van een vraag en ook bij het ontvangen van een antwoord krijgt u een ontvangstbevestiging. U kunt vooraf kiezen of u dit per e-mail en/of via SMS wilt ontvangen. In deze berichten staan géén medische of persoonlijke gegevens, maar slechts een melding.
Antwoord
Bij het stellen van uw vraag ziet u direct binnen hoeveel tijd u antwoord kunt verwachten. Over het algemeen zal het gaan om één tot twee werkdagen. Dit kan betekenen dat een vraag die u op vrijdagmiddag verstuurt pas drie of vier dagen later wordt beantwoord.

Zodra het antwoord gereed staat, ontvangt u een bericht via e-mail of SMS. Hierin staat niet het antwoord, maar slechts een melding dat het antwoord gereed staat. U kunt dan via uw inlognaam en wachtwoord inloggen op uw beveiligde website om het antwoord te lezen.
Beantwoorden
U vraag wordt beantwoord door de eigen huisarts van de patient dr.Bernsen, wanneer deze niet aanwezig is wordt de vraag beantwoord door dr Jansen

Welke vragen kan ik stellen?
Niet alle gezondheidsvragen zijn geschikt voor een internetconsult.

Maak bij spoedeisende vragen, bij vragen waarbij u twijfelt over de spoedeisendheid of bij klachten die verergeren of veranderen GÉÉN gebruik van het internetconsult! Maar bel dan het (spoed) nummer van de praktijk ‘t Gasthuis

Ook vragen over nieuwe lichamelijke klachten zijn meestal niet geschikt voor internetconsult (vaak is namelijk lichamelijk onderzoek nodig). U kunt dan beter een afspraak maken op het spreekuur.
Bij vragen over emotionele problemen kunt u ook beter een afspraak maken op het spreekuur. Het is dan prettiger om elkaar te zien. Bovendien zijn emotionele problemen soms lastig op te schrijven. Het kan wel goed zijn om een via e consult eerste informatie en vraagstelling te geven alvorens patient op het spreekuur komt. Dan kan het consult efficienter verlopen.

Wél geschikte vragen en onderwerpen voor het internetconsult zijn bijvoorbeeld:
· Vragen over onderzoeksuitslagen, zoals een röntgenfoto of uitslagen van bloedonderzoek.
· Vragen over (en controles bij) chronische ziekten, zoals hoge bloeddruk, suikerziekte of astma, waarmee u al bekend bent bij de huisarts.
· Vragen over medicijnen, zoals bijwerkingen, wel/niet doorgaan, effecten.
· Vragen over leefstijladvies, zoals afvallen, voeding, alcoholgebruik en stoppen met roken.
· Vragen over (lichamelijke) klachten waar u al eerder mee op het spreekuur bent geweest.
· Vragen naar aanleiding van een eerder contact.

Is het veilig?
Richtlijn
De regels en adviezen rond internetconsult zijn vastgelegd in een richtlijn van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Geneeskunst (‘Richtlijn voor online arts-patiënt contacten’, in te zien via www.knmg.nl, de knop Publicaties en dan onder 2004).
Privacy en veiligheid
Uw vragen en antwoorden worden niet via e-mail verzonden, maar via een beveiligde internetverbinding. Dit is om te voorkomen dat uw medische gegevens voor anderen zichtbaar kunnen worden.

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact op met de huisartspraktijk.