Bereikbaarheid
Openingstijden
De praktijk is maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00uur geopend. U kunt de praktijk telefonisch bereiken van 8:00 en 13:00uur en 13.30 en 17:00uur via telefoonnummer: 0492 – 363232:
Spoed > kies 1
Recepten > kies 2
Assistente > kies 3
Eerste hulp
Voor grote of kleine ongevallen kunt u altijd op de praktijk terecht. Bel van tevoren even op zodat wij weten van uw komst en een tijd met u kunnen afspreken, dit voorkomt onnodig wachten.
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen belt u ons op nummer: 0492 – 363232 keuze 1
Bij levensbedreigende aandoeningen belt u ook 112.
Deze nummers zijn alleen voor medische spoed, maak er verantwoord gebruik van.
Spoed buiten openingstijden
Voor dringende medische problemen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u zicht wenden tot de Spoedpost in Helmond. U dient van tevoren een afspraak te maken via 088-876 5151. De spoedpost is gevestigd in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond (Wesselmanlaan 25).
Aanvullende informatie Spoedpost Helmond
Afspraken
Afspraak (telefonisch) spreekuur
Wij werken uitsluitend volgens afspraak. Als u meerdere klachten wilt bespreken, overleg dan met de assistente. Vaak is er de mogelijkheid om een dubbele afspraak te maken.
De assistente zal u vragen naar de aard van uw klacht. Dit is bedoeld om in te kunnen schatten hoe snel u gezien moet worden, en of er voor het bezoek aan de huisarts nog onderzoek gedaan moet worden. Soms kan een klacht ook door de praktijkondersteuner of verpleegkundig specialist worden behandeld.
De assistente heeft een gedegen medische opleiding. Zij kan u bij veel voorkomende klachten adviseren over zelfzorg maatregelen. Alle adviezen worden met de huisarts besproken.
Wanneer u bloed heeft laten prikken mag uw na 3-5 werkdagen bellen voor de uitslag naar de assistente. Zij zal de uitslag met u bespreken, alle uitslagen zijn vooraf beoordeeld door de huisarts.
De assistente en andere praktijkmedewerkers hebben – net als de huisarts – beroepsgeheim. Vind u het desondanks toch bezwaarlijk om aan de assistente uw klacht te vertellen dan kunt u dit natuurlijk aangeven.
In verband met uw privacy maken wij liever geen afspraken aan de balie.
E-consult
Met behulp van e-consult kunt u vragen stellen die geen haast hebben maar wel belangrijk zijn. Dit kan wanneer het u uitkomt, u hoeft niet naar de praktijk te komen en het E-consult is veilig en eenvoudig in gebruik.
Een e-consult vraagt u aan door in te loggen op de patiëntomgeving op onze website. U krijgt een ontvangstbevestiging per e-mail of sms. In uw ontvangstbevestiging staat binnen hoeveel tijd u antwoord krijgt. Meestal is dat binnen 3 werkdagen.
Visite
Als u door ziekte niet in staat bent om naar de praktijk te komen kunt u een visite aanvragen. In alle andere gevallen vragen wij u naar de praktijk te komen, waar alle onderzoeks- en behandelmogelijkheden voorhanden zijn.
Ter informatie: kinderen met koorts mogen gewoon naar buiten. Kleedt u ze, als het buiten koud is, goed aan.
Medewerkers
De doktersassistente
De doktersassistente is het vaste aanspreekpunt van de praktijk en heeft zowel administratieve als medische taken. Zij zal u enkele vragen stellen om de aard en ernst van uw klacht te bepalen en met u overleggen hoe en door wie u het beste geholpen kunt worden. Bij veel voorkomende aandoeningen kan zij u advies geven. Ook kan zij u verder helpen met praktische vragen over o.a. verwijsbrieven, laboratoriumonderzoek en kunt u uitslagen van onderzoeken met haar bespreken. De assistente is hiervoor speciaal opgeleid en zal zich houden aan haar beroepsgeheim.
Bij de doktersassistente kun u – op afspraak – terecht voor:
- Het meten van uw bloeddruk
- Het maken van een uitstrijkje
- Het uitspuiten van uw oren
- Het verwijderen van hechtingen en wondverzorging
- Het aanstippen van wratten
- Bloedonderzoek
- Urineonderzoek.
Om een duidelijk beeld te krijgen van uw klachten vragen wij u om vooraf een vragenlijst in te vullen. Dit kan aan de balie wanneer u de urine inlevert, of thuis via onderstaande link:
De praktijkondersteuner
In ’t Gasthuis bieden drie praktijkondersteuner-Somatiek zorg aan chronische patiënten. In nauw overleg met de huisarts controleren zij patiënten met suikerziekte (diabetes), longziekten (astma en COPD) en patiënten met hart- en vaatziekten, of een verhoogd risico daarop.
In deze link wordt het gebruik van statine uitgelegd.
Daarnaast zijn twee praktijkondersteuner-GGZ werkzaam in ‘t Gasthuis. Zij bieden ondersteuning aan patiënten met psychische vragen.
Uw huisarts zal u zo nodig verwijzen naar een van de praktijkondersteuners. Vervolgafspraken kunt u zelf maken via de assistente.
De verpleegkundig specialist
De Verpleegkundig Specialist is een ervaren verpleegkundige die een extra opleiding heeft gevolgd om medische taken te kunnen en mogen uitvoeren. De Verpleegkundig specialist werkt zelfstandig en mag bepaalde medische behandelingen uitvoeren, zoals lichamelijk onderzoek en het voorschrijven van medicatie.
Enkele voorbeelden van klachten die een verpleegkundig specialist goed kan behandelen zijn;
- oorpijn
- luchtwegklachten zoals hoesten
- Klachten van het bewegingsapparaat zoals rugklachten
- huidproblemen
- anticonceptie
Een verpleegkundig specialist kan ook de regie voeren bij complexere zorgvragen bij ouderen en/of chronisch zieken.